MERAL SOY YAĞCI | Karaisalı Atatürk Ortaokulu İngilizce Öğretmeni
Sevgili Anne ve Babalar,
Çocuklarınızın geleceğine yön veren eğitim hayatlarına ilk tohumu atacağınız güne hazır mısınız?
Çocuklar için yeni ve bilgi dolu bir hayatın başlangıcı, anne babalar içinse heyecanlı ve gurur verici anların yaşanacağı o ilk gün, okulun ilk gün. Evet minik yavrunuz artık büyüdü ve okula başlıyor. Eğitim hayatında yeni arkadaşları ve başlangıçları olacak. Her yeni başlangıç öncesinde olduğu gibi siz ebeveynleri de tatlı bir telaş sarıyor, bazen ise telaşın biraz daha tadı kaçıyor ve yoğun bir endişe ile karşılaşabiliyorsunuz. Endişelerin üstesinden gelmek için ise en büyük görev siz anne babalara düşüyor. Bir anne öğretmen gözüyle kendi kızımdan edindiğim tecrübelerle size bu konuda bazı önerilerde bulunmak isterim.
1- Okul başlamadan önce çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz zaman dilimini azaltın.
Evet,çocuğunuzun yaşayacağı ilk yenilik anne babasından uzak kalması.Bu durum sizin için de önemli bir yenilik. Eğer çocuğunuzla daha önce hiç ayrılmadıysanız okul öncesinde ayrı geçirdiğiniz süreleri giderek arttırarak bir alışma süreci sağlayabilirsiniz.Peki nasıl mı? Örneğin arkadaşıyla oyun oynama süresini uzatın, zamanının bir kısmını sevilen akrabalarda geçirsin,kendi başına etkinlikler yapmaya başlasın yani ‘’hadi kızım ,oğlum sen boyamanı bitir,ben de mutfakta işlerimi bitireyim’’ gibi. Bu tür bir alıştırma hem sizi hem de çocuğunuzu ayrılığa hazırlıyor.
2- Telaşlanmayın..Telaşlandırmayın…
Okulun ilk günü ile ilgili endişelerini azaltmak için çocuğunuzla konuşurken kelimelerinizi dikkatli seçin ve onları sakinleştireyim duruma alıştırayım derken daha da telaşlandırmayın. Çocuğunuz okulla ilgili kaygı duymazken “İlk gün endişelenmen normal, sonra giderek okula alışacaksın, hiç korkulacak bir şey yok .” gibi cümleler onu endişelendirmekten başka bir işe yaramıyor. Ayrıca çevremden yaptığım gözlem ve öğrencilerimden edindiğim bilgilerle biz ebeveynler bazen sinirlenince ‘’Sen bir okula başla öğretmenin seni adam eder, okulda da yaramazlık yap bakalım ne oluyor’’gibi cümleler kuruyoruz ve bu da çocuklarımızın bilinçaltına yerleşiyor ve ilk o anlardan okula karşı ön yargı başlıyor maalesef. Onunla konuşurken rahat olun ve çocuğunuzun bu tür endişelerini öğrenmek için onunla sohbet etmek ve en basit haliyle, eğlenceli tonlamalar ile açıklamalar yapmak faydalı olur.Çocuklarımız bilgisayar gibi, telaffuz ettiğiniz her kelime onların zihninde yer ediniyor ve vakti gelince bizim karşımıza çıkıyor.Unutmayalım…
3- Oyun oynayarak oyun içinde okulu anlatın.
Okul çağındaki bir çocuk için aslında her şey oyundan ibarettir. Öğrenecekleri bir çok şeyi oyun içinde daha çabuk kavrarlar. Okul gününe yaklaşırken anne-baba ve çocuk rollerini değiştirerek bir oyun kurun. Oyunun içinde ona sizi sabah kaldırması, kahvaltı ettirmesi, okula uğurlaması gibi roller verin. Bu sayede okulda yaşayacaklarını öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Oyun oynarken sorduğu sorular, endişe ifadeleri sizin de oyunla cevap vermenize imkan verebiliyor. Okula neden gideceğini ve orada neler yapacağını anlattın. Çocuğunuzla konuşun, onu dinleyin. Yeni okulu hakkındaki duygu ve düşüncelerini sorun.
4- Aynı sınıfta okuyacağı arkadaşları ile önceden tanışmasını sağlayın, birkaç kez okulunu ziyaret edin.
Çocuğunuzun önceden sınıf arkadaşlarıyla tanışması kendisindeki okul kaygısını azaltacaktır çünkü orada yalnız olmadığını kendisi gibi arkadaşlarının da olduğunu görür.Okul günü daha önceden tanıdığı arkadaşlarla karşılaşmak kendisini güvende hissettirir. Bunun yanında okulu ve sınıfı okul öncesinde ziyaret etmek de çocuğun yabancı olduğu konuları azaltıyor.Zaten şimdiki eğitim sistemimizde öğrencilerin okul kaygılarını azaltmak için bir oryantasyon süreci var ve çocuklar öğretmenleri eşliğinde çeşitli oyunlar oynayarak daha çabuk okullarına alışıyorlar.
5-Okul alışverişine beraber çıkın
Bırakın çocuğunuz kendi okul çantasını, silgisini, açacağını, kalemliğini kendisi seçsin. Kendi tercihini seçmesi hem okul eşyalarını severek kullanmasını hemde okul ile ilgili düşüncelerinin olumlu olmasını sağlar.
6- Okul öncesi uyumadan önce birlikte son hazırlıkları yapın.
Okula hazırlık için önceden uyku saatlerinde de düzenleme yapmak çocuğunuzun okula gitmeye daha istekli olmasını sağlayabiliyor. Erken yatıp erken kalkmak, aynı saatlerde kahvaltı yapmak,öğle yemeği yemek ,sevdiği bazı alışkanlıklarının süresini kısaltmak, TV izlemek ,telefonda oyun oynamak gibi uygulamalarda çocuğun okula uyum sürecini hızlandıracaktır.Son gece giyecekleri, okul çantasını çocuğunuzla birlikte hazırlayıp ertesi güne hazırlanmaya başlayabilirsiniz. Yatmadan önce biraz vakit geçirebilirsiniz ve uykuya dalması için yardımcı olabilirsiniz. Okul sabahı telaş yaşamamak için biraz daha erken kalkabilirsiniz. Bu şekilde daha neşeli bir sabah geçirerek hem kendi hem de onun stresini azaltabilirsiniz.
7-Vedalaşmayı kısa tutun.
Ve okulun ilk sabahı…Tatlı bir telaş.. Bir şarkıyla uyandırın kuzunuzu..
’’Şimdi okullu olduk ,sınıfları doldurduk, sevinçliyiz hepimiz,yaşasın okulumuz…’’ Hazırlıklarınızı yaptınız, okul yoluna çıktınız, sohbet ederek okula varın. Gün içinde neler yapacaklarını öğrenmek için heyecanla çocuğunuzu beklediğinizi söyleyerek ayrılın. Çocuğunuzu okula bırakırken vedalaşmanın sıcak ve kısa olmasına çok dikkat edin. Bu sebeple öğretmenine güvenin ve çocuğunuzun bu duyguyla baş edebileceğine inanın.
8- Sakın ağlamayın…
Duygusal bir süreç olsa da çocuğunuza güvenin ,o başaracaktır. Sakın yanında ağlamayın. Okula başlayarak sizi üzmüş olabileceğinizi düşündürmeyin.
9-Okul çıkışı sizi onun için beklerken görsün.
Çocukların en büyük kaygılarından biri anne veya babasının okul çıkışı onu almayı unutması. Tam zamanında orada olun. Ve bu büyük günün sonunda çocuğunuzu tebrik edin ve neler yaptığını sorun. Onun ne kadar da büyüdüğünü onunla gurur duyduğunuzu söyleyerek, onu destekleyin. “Peki yarın neler yapacaksınız?” gibi bir soru ile ertesi gün için de coşku duymasını sağlamanız da çok güzel olur.
10- İhtiyaç halinde profesyonel destek alın.
Çocuğun hayatındaki belki birçok ilke adım atacağı okula başlamak kimi durumlarda hafif bir endişeden fazlasına sebep olabiliyor. Yeterli zaman ayırmak, onun yanında olduğunuzu göstermek ve öğretmenle işbirliği yapmak birçok durumda sorunu çözmek için yeterli. Ancak bazen okul kaygısı beklenilenin üstünde olabiliyor. Bu gibi durumlarda profesyonel destek almak en iyisi.
Çocuklarınızın hayatlarında birçok ilke imza attıkları o ilk gün… Ebeveynlerin ilk tohumu toprağa verdikleri gün… Ne kadar iyi bakarsanız o kadar iyi fidan olur, ağaç olur ve meyve vererek etrafına faydalı olur…