TAHA MUTLU | Atabey 75. Yıl Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Okul çağındaki çocuklar ödev yapmaktan olabildiğince kaçıyor. Ödev yapmak çocuklar için olduğu kadar aileler için de zorlayıcı bir hale geliyor. Yoğun geçen bir okul gününün ardından eve gelen çocuklar dinlenmek ve oyun oynamak gibi aktivitelerle zamanlarını değerlendirmek isterken, onları yapılmayı bekleyen ödevler karşılıyor. Ebeveynlerin sürekli olarak “ödevini yap” demelerinden de bunalıyorlar. 

ÇOCUKLARIMIZA NEDEN ÖDEV YAPMASI GEREKTİĞİ ANLATILMALI 

Ödevlerin asıl amacı, öğrencilerin okul dışındaki zamanlarını da bilgi edinerek geçirmelerini sağlamak, sorumluluk ve düzen kazandırarak anne babadan ya da başka bir bireyden bağımsız olarak kendi görevlerini yerine getirebilmesidir. 

Çocuklarımız okuldan döndüklerinde, hemen ödev yapmaya başlamaları istenmemeli. Önce günlük aktiviteleri için bir çalışma programı hazırlanmalı ve bu plana göre eve döndüklerinde dinlenme payı ayrılmalı. 

Öğretmenler de verdikleri ödevlerin gerçekten çocuğa  faydalı, onların ayırdığı zamana değecek , onları araştırmaya sevk edecek, fazla uzun olmayan, çocukların kendinden de bir şey katabileceği ve yaratıcılığa sevk eden ödevler olmasına özen göstermelidirler. Aksi taktir de çocuk “ Ben zaten bunu biliyorum, bana ne faydası var.” gibi yorumlarda bulunabilir.

SORUMLULUK BİLİNCİ İLE DERS ÇALIŞMAYI SEVDİREBİLMEK 

Becerilerinin gelişmesi ve sorumluluk bilincinin oluşması için yapabileceği işlerde çocuklara fırsat verilmeli ve yapmaları konusunda desteklenmelidir. Çocuklarımıza görevler verilmeli, doğru ya da yanlış yapmalarına fırsat verilmelidir. Yanlış bile olsa o görevi o çocuk yapmalı ki sorumluluk bilinci gelişsin. 

Öğrencilerin en çok zorlandıkları kısım sevdikleri dersin ödevini yapıp sevmedikleri dersin ödevini yapmak istememeleri durumudur. Kendisine zor gelen ödevler bölümlere ayrılarak daha kolay yapması sağlanabilir. Sonucunda da ödül verilerek çocuk ödev yapma konusunda pekiştirilebilir. 

Çocuklara ödev yaparken sürekli müdahale etmek, onların kendi kendilerine kaldıklarında çözüm üretememelerine sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı çocuğa sağlanacak yardım ölçülü olmalıdır. 

Ve belki de en önemlisi çocuğunuz ödev yaparken sizler televizyon başında olmayın. O ödev yaparken sizlerde kitap okuyun. Günün belli bir saatini buna ayırın ve çocukta sizin kitap okuduğunuzu görsün.Bir karar verdiyseniz tutarlı bir şekilde geri adım atmadan uygulamaya devam edin.