Gülşah Bayır | Hayırseverler Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni

Teknolojinin içine doğmuş günümüz çocukları ve gençlerini teknolojiden uzak tutmak doğru değildir. Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin başında bağımlılık yapması ve hızlı, heyecan verici akışa kapılan çocuğun günlük yaşantıdaki monotonluktan veya sıradan bir ders anlatımından sıkılmasıdır. O vakit bizler derslerimizi işlerken teknolojiden yararlanmalı ve öğrencilerimize teknolojinin doğru kullanımını öğretmeliyiz. Öğrencilerin araştırma ve ödev çalışmalarında bilgisayar ve interneti kullanarak daha geniş bir bilgi havuzuna ulaşmaları için yönlendirme yapmak, onların bilgilerini birleştirmeleri için olanak sağlamak, iş birliği ve tartışma ile öğrenmelerini kalıcı hale getirecektir. 

1- Öğrencilerin proje çalışmaları için, yaptıkları projelerin özgünlüğü konusunda literatür taraması internet ve bilgisayar kullanımıyla sağlanır. Öğrencilerin kendi projeleri ile var olan projeleri karşılaştırması ve kendi projelerinin özgün ve farklı yanlarını ortaya koymak için projeyi geliştirme çabalarını desteklemeliyiz.  En verimli sonucu elde edebilmek için onları daha çok çalışmaya ve araştırmaya yönlendirmeliyiz. 

2- Öğrencilerin ödev ve araştırma sunumlarını hazırlarken Power Point sunumları hazırlamalarını teşvik edebiliriz. Hazırladıkları slaytları sınıfta sunmaları sağlanarak öz güvenleri gelişecek ve arkadaşlarının öğrenmelerine destek olacaklar. 

3- Müzikli videolar izletmek; Bilin Deneyin, Twin Bilim gibi kanallardan videolar izletmek öğrencilerin eğlenerek öğrenmeleri için uygun bir öğrenme ortamı yaratır. İşleyeceğimiz konuya göre internetten ön hazırlık yapıp videoyu kaydedip sınıfta izletebiliriz. 

4- EbaMorpaOkulistik gibi teknolojik öğrenme sitelerinin ders anlatım platformlarını sınıflarımızda akıllı tahta ya da projeksiyondan açıp ders içeriğini zengin hale getirebiliriz. Bu sayede görsel zenginlik sağlamış oluruz, soyut kavramları somutlaştırmış ve çocuğun öğrenmesi için daha çok duyusunu uyarmış olacağız. 

5- Öğrencilerin Eba, Morpa, Okulistik gibi sitelerden alıştırma çözme, test çözme ve eğitici oyunlarla öğrendiklerini pekiştirmeleri için sınıfta ortam hazırlayabiliriz. Her öğrenci sırası gelince kendine gelen soruyu çözer, yapılamayan sorular üzerinde tartışılır ve konu tekrar edilebilir. Böylece heyecanlı ve eğlenceli bir pekiştirme ortamı yaratmış oluruz. 

6- Öğrencileri sosyal medya kullanımı konusunda uyarmalıyız. Çünkü yaşları güvenli internet ortamını sağlamak için uygun değildir. Bu nedenle onları kapalı gruplar içerisinde paylaşım yapmaları için çocukların yaşlarına uygun sitelerde ailelerinin gözetiminde paylaşımda bulunmaya yönlendirebiliriz. 

7- Eba, Morpa, Okulistik sitelerinde onlar için paylaşımlar, tartışma konuları yazarak onların bağımsız öğrenmelerine destek olabiliriz. 

8- 3D uygulamaları cep telefonumuzdan, tabletten açarak  daha önceden çıktısını aldığımız kağıtları öğrencilerimize dağıtarak üzerinde gezinmelerini sağlayabiliriz. Öğrencinin öğrendiği bir konuda QUIVERNight Sky  gibi 3D uygulamalar ile görsel şovlar ona heyecan verecek ve öğrenmelerini kalıcı hale getirecektir. Bu uygulamaları aileleri ile de evde kullanarak aile paylaşımı da sağlanmış olacaktır. 

9- Kahoot gibi uygulamalar ile belirlenen günlerde cep telefonlarından beraber yarışarak öğrenmeler pekiştirilebilir. 

10- Twin Bilim setlerini ders etkinliklerine dahil etmek öğrencilerde heyecan ve yaparak yaşayarak öğrenme ortamı yaratmaktadır. Sevilerek ve eğlenerek bütün duyulara hitap eden öğrenmeler  öğrenmenin kalıcılığını ve başarıyı arttıracaktır.